Praha Jeruzalém

V diskusi o podzemním IDF „Iron Dome“, generálmajor Mordechai také odhalil, že Izrael „má informace o dalších tunelech a brzy se o nich dozvíme.“

Od: World Israel News

Vedoucí důstojník IDF ocenil schopnost Izraele rozpoznat a zničit teroristické tunely, které jsou budovány z pásma Gazy do Izraele .

Koordinátor vládních aktivit v teritoriích IDF (COGAT), generálmajor Yoav Mordechai, řekl, že jejich nejmodernější technologie stojí za nedávným odhalením a zničením tří teroristických tunelů vedoucích do Izraele.

IDF v neděli oznámila, že zničila další přeshraniční tunel Hamasu v jižní Gaze, v pořadí třetí, který armáda v posledních měsících zničila.

Izraelské letectvo bombardovalo tunel, který se nachází v blízkosti hranice s Egyptem. Armáda uvedla, že tunel, který začal v Rafahu v jižní Gaze a pronikl i do Egypta, byl vyztužen cementovými zdmi, probíhal desítky metrů hluboko a byl jeden a půl kilometru dlouhý. Procházel pod hraničním přechodem Kerem Shalom a pod naftovodem a plynovodem do pásma Gazy, pronikl asi 180 metrů dovnitř izraelského území.

Mluvčí IDF, podplukovník Jonathan Conricus, řekl, že objev a zničení tunelu je výsledkem kombinace „špičkové“ technologie a práce zpravodajských služeb.

„Izraelský génius a židovský mozek našli řešení řešící všechny teroristické tunely,“ řekl Mordechai v neděli v rozhovoru s televizní stanicí Al-Hurra v arabštině. „Stejně jako je ve vzduchu Iron Dome, pod zemí je technologický Iron Dome.“

Generál IDF také poslal ostrý vzkaz „komukoli, kdo kope a buduje tyto tunely: Jak jste viděli během posledních dvou měsíců – v těchto tunelech je jenom smrt“.

Dále kritizoval Hamas a řekl, že „místo toho, aby investovali miliony do vzdělávacích a lékařských oborů, pohřbili je nenávratně v podzemí.“

Důležitý vzkaz Egyptu – Mordechai oznámil, že Izrael „má informace o dalších tunelech a brzy s nimi vyjde na světlo.“

Poukazoval také na rozpaky, které způsobil Hamas Egyptu. „Také mě přakvapilo, že v těchto dnech smíření (mezi Hamasem a Fatahem) byl tento tunel vykopán ve směru Izraele a odtud vedl dál do Egypta. To je důležitý signál posílaný Egyptu, který stál za tímto smířením a podporoval ho.“ řekl.

V neděli v Indii předseda vlády Benjamin Netanjahu varoval palestinské teroristické skupiny z Gazy, „aby je nezkoušeli“.

„Dokonce i tam, kde jsem v Indii, myslím na vás – vojáky IDF a na skvělou práci, kterou jste včera odvedli odstraněním dalšího tunelu,“ řekl Netanyahu. „My systematicky ničíme tunelovou infrastrukturu Hamasu a islámského džihádu; neměli by nás zkoušet.“

15.01.2018 11:24 Daniel Žingor668Zdroj: World Israel News

Klíčová slova