Praha Jeruzalém

Netanjahu oznámil, že indický nákup izraelského systému, původně zrušený ve prospěch domácího produktu, je „znovu ve hře“.

Autor: Aryeh Savir, World Israel News

Předseda vlády Benjamin Netanjahu oznámil, že Indický nákup izraelského protitankového raketového systému Spike je “ znovu ve hře „.

„Je to velmi důležité a bude tady daleko víc obchodů.“ řekl Netanyahu, který je v současné době na státní návštěvě v Indii zaměřené na prohloubení vzájemných vztahů a rozvíjení obchodu.

„Jsem hrdý na to, že jsem Izraelcem a jsem hrdý na to, že jsem předsedou vlády Izraele.“ řekl Netanjahu po rozhovorech se svým přítelem indickým premiérem Narendrou Modim. „Jsme pohnuti úžasným přivítáním, kterého se nám dostalo od předsedy vlády a občanů Indie. Zahřeje to u srdce, vidět desítky tisíc, možná stovky tisíc lidí, včetně dětí, stojících na ulicích a tleskajících Izraelskému státu.“

Indické ministerstvo obrany zpočátku zrušilo 500 milionovou dohodu na získání protitankových střel Spike, vyvinutých izraelským výrobcem zbraní Refael, ve prospěch Indické organizace pro výzkum a vývoj v oblasti obrany (DRDO), která vyvíjí a vyrábí podobnou zbraň.

Indie se rozhodla získat izraelské protitankové rakety v říjnu 2014, oproti nabízeným americkým.

„Spike“, známý v hebrejštině jako „Gil“, je „vystřel a zmiz“, protitanková raketa s dlouhým doletem a naváděcím systémem, který uzamkne zaměření cíle před odpálením. Spike má verze středního, dlouhého a extradlouhého doletu a byl prodán 26-ti zemím světa.

Izrael a Indie vzájemně sdílejí své technologie a Indie je jedním z největších izraelských zákazníků v oblasti obranného průmyslu. Izraelská vojenská delegace do Indie byla, co do velikosti, druhá hned po delegaci do USA.

Smlouva je vnímána jako významný mezník v izraelsko-indických vztazích.

18.01.2018 20:56 Daniel Žingor602Zdroj: World Israel News

Klíčová slova