Praha Jeruzalém

„Izraelská politika byla a zůstává konzistentní – zabraňuje tomu, aby se naši nepřátelé vyzbrojili nukleárními zbraněmi,“ uvedl Netanyahu.

Autor: Aryeh Savir, World Israel News

Předseda vlády Benjamin Netanjahu pochválil izraelské bezpečnostní služby za jejich úspěch při likvidaci syrského jaderného potenciálu před deseti lety a zároveň vyslal skrytou hrozbu Iránu, že mu Izrael nedovolí vyvinout jadernou zbraň.

Po středečním izraelském oficiálním uznání, že Izrael napadl a zničil jaderné zařízení Al-Kibar v Sýrii v roce 2007, uvedl Netanjahu, že „vláda Izraele, IDF a Mossad zabraňovaly Sýrii rozvinout jejich jadernou kapacitu. Za to si zaslouží veškeré uznání. „

„Izraelská politika byla a zůstává konzistentní – zabránit tomu, aby se naši nepřátelé vyzbrojili nukleárními zbraněmi,“ dodal a odkazoval tak i na současnou íránskou aspiraci.

Během noci v období od 5. do 6. září 2007 Izrael tajně bombardoval syrský jaderný reaktor v souladu s doktrínou Menachem Begina, která uvádí, že žádný izraelský protivník na Středním východě by neměl mít možnost získat jadernou zbraň.

Operace byla považována za úspěšnou. Jaderné zařízení bylo zničeno a bylo zabráněno eskalaci v regionu.

Zničení syrského reaktoru bylo historickou operací velkého významu pro stát Izrael a židovský lid a jednu z nejdůležitějších vojenských operací v historii IAF.

Současný náčelník štábu, generálporučík Gadi Eisenkot, řekl, že poselství, které bylo vysláno, je, že „Izrael nikdy nepřijme existenciální hrozbu proti němu. To bylo poselství v roce 2007 a to je poselství našim nepřátelům v blízké i vzdálené budoucnosti. „

Izraelský velvyslanec v Organizaci spojených národů Danny Danon ve středu prohlásil, že „mezinárodní společenství musí vědět, že Izrael bude vždy chránit bezpečnost svých občanů a přijme všechny nezbytné kroky proti hrozbám v jeho regionu“.

„Naši nepřátelé by nebyli moudří, kdyby zkoušeli odhodlání Izraele nebo zpochybňovali naši připravenost bránit náš národ,“ prohlásil Danon a zopakoval zprávu Netanjahua.

22.03.2018 13:34 Daniel Žingor196Zdroj: World Israel News