Praha Jeruzalém

Mossad učinil „jednoznačné prohlášení“, že jím získané hodinky skutečně patřily Eliovi Cohenovi, jehož zpravodajské informace přispěly k ohromujícímu vítězství Izraele za Šestidenní války.

Od: World Israel News 

Mediální poradce předsedy vlády Benjamina Netanjahua ve čtvrtek v tiskové zprávě oznámil, že ve zvláštní operaci, provedenné v nedávné době, navrátil Mossad židovskému státu náramkové hodinky jejího bojovníka Eli Cohena.

Poradce dále řekl, že během každoročního pamětního ceremoniálu Mossadu na paměť Eli Cohena před několika týdny představil ředitel Mossadu Yossi Cohen Cohenově rodině náramkové hodinky, které Eli nosil během své mise v Sýrii.

Hodinky jsou v současné době vystaveny v centrále Mossadu v Tel Avivu jako památka na tohoto legendárního bojovníka. Budou předány do péče jeho rodiny na Rosh Hashana, což je židovský Nový rok, který připadá na září.

Eli Cohen se narodil v Alexandrii v Egyptě dne 26. prosince 1924. „Jeho rodiče, syrští Židé z prosperujícího města Aleppo, vždy svému přemýšlivému synovi vštěpovali tradice židovského lidu, sionismu a zvláště pak kultury židovské komunity v Sýrii. V roce 1949 se jeho rodiče a tři bratři přestěhovali do Izraele, zatímco Eli zůstal v Egyptě, aby zde koordinoval židovské a sionistické aktivity „, uvádí Jewish Virtual Library.

Slavným se tento mistr špionáže stal za svoji práci v letech 1961 až 1965 v Sýrii, kdy se mu podařilo rozvinout blízké vztahy s politickým a vojenským establišmentem této země to až do té míry, že se stal hlavním poradcem syrského ministra obrany.

Eli Cohen byl odsouzen k smrti a veřejně oběšen v roce 1965 poté, co Syřané odhalili jeho pravou identitu.

Zpravodajské informace, které však shromáždil, významně přispěly k ohromujícímu vítězství Izraele během Šestidenní války v roce 1967.

Po jeho popravě 18. května 1965 byly jeho náramkové hodinky drženy nepřátelským státem, uvedl mluvčí B. Netanjahua ve svém prohlášení. Po jejich návratu do Izraele se uskutečnily speciální výzkumné a zpravodajské operace, které vyvrcholily „jednoznačným prohlášením, že to skutečně jsou hodinky Eli Cohena.“

Mossad: Na Eli Cohena nezapomínáme

Netanjahu uvedl, že „vyzdvihuje práci Mossadu za tuto rozhodnou a odvážnou operaci, jejímž jediným cílem bylo vrátit do Izraele vzpomínku na velkého bojovníka, který významně přispěl k bezpečnosti našeho státu.“

„Vzpomínáme na Eli Cohena a nezapomínáme. Jeho dědictví – odhodlání, rozhodnost, odvaha a láska k vlasti je našim dědictvím, “ uvedl ředitel Mossadu.

„Vzpomínáme a jsme během všech těchto let v úzkém kontaktu s jeho rodinou – ženou Nadií a dětmi … „

„Tyto hodinky byly součástí image Eliho Cohena a součástí jeho vytvořené arabské identity,“ řekl.

05.07.2018 10:54 Daniel Žingor278Zdroj: World Israel News