Praha Jeruzalém

Navzdory opozici Spojených států a Izraele dokončilo Rusko dodávku systémů protivzdušné obrany S-300 do Sýrie.

Od: AP a World Israel News 

V úterý řekl ruský ministr obrany, že Rusko dokončilo dodávku systémů protivzdušné obrany S-300 do Sýrie a to navzdory opozici z USA a Izraele.

Ministr Sergej Shoigu v televizním vysílání uvedl, že Rusko dodalo čtyři odpalovací zařízení S-300 spolu s radary a podpůrnými vozidly. Během setkání na zasedání Rady bezpečnosti, které předsedal prezident Vladimir Putin, Shoigu řekl, že bude trvat tři měsíce, než se zaškolí syrský personál.

Rusko dodávku S-300 do Sýrie oznámilo po 17 září, kdy syrské síly sestřelily ruské průzkumné letadlo, čímž reagovaly na izraelský letecký úder – tento incident vyvolal regionální napětí.

Rusko je klíčovým spojencem syrského prezidenta Bashara Assada a jeho intervence v občanské válce, která začala v roce 2015, obrátila poměr sil v jeho prospěch.

Shoigu uvedl, že začlenění ruských a syrských prostředků v oblasti letecké obrany do jediného automatizovaného systému bude dokončeno do 20. října.

Dodal, že ruská armáda také výrazně posílila své systémy elektronického boje v Sýrii. „Nyní kontrolujeme blízké pásmo až 50 kilometrů a vzdálené pásmo 200 kilometrů od místa, kde byly zahájeny útoky na území Sýrie,“ uvedl Shoigu.

„Vážná eskalace“

Mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že nemůže potvrdit, že Rusko dodalo Sýrii tento systém protivzdučné obrany, ale pokud by se tak stalo, bylo by to „znepokojující“, řekla.

„Doufám, že to neudělali,“ řekla ve Washingtonu Nauertová novinářům, když se jí ptali na oznámení ruské strany. „To by bylo něco, co by situaci vážně eskalovalo.“

Sestřelení ruského letadla ohrozilo těsné bezpečnostní vazby mezi Ruskem a Izraelem. Dříve Rusko zastavilo dodávku S-300, když se Izrael obával, že by ho Sýrie mohla použít proti němu.

Moskva se snažila udržovat dobré vztahy s Íránem, který je také spojencem syrské vlády a zároveň s Izraelem, který je ostražitý vůči rostoucímu vlivu Íránu v Sýrii.

Izraelská armáda ze sestřelení ruského letadla obvinila Sýrii, s tím, že její vlastní letouny útočily na syrská vojenská zařízení, která poskytovala zbraně Hizballáhu. IDF uvedla, že Rusko před náletem, v souladu s dohodami o zabránění konfliktů, varovala.

Ruské ministerstvo obrany však tvrdí, že izraelské varování přišlo méně než minutu před náletem a dále říká, že jeden z izraelských stíhacích letounů F-16 letěl těsně vedle mnohem většího ruského letadla, což vedlo k tomu, že syrská raketa zasáhla větší cíl.

IDF předložila podrobné vyvrácení této interpretace.

Nasazení baterií S-300 v Sýrii může ztížit izraelské operace proti íránským a teroristickým cílům zde, nicméně tato překážka není nepřekonatelná a Izrael slíbil v operacích pokračovat.

03.10.2018 08:33 Daniel Žingor262Zdroj: World Israel News

Klíčová slova