Praha Jeruzalém

Po tom, co 20 Palestinců překročilo izraelskou hranici, pozastavil Lieberman dodávky benzínu a nafty do Gazy „na tak dlouho, dokud se násilí nezastaví“.

Autor: Benjamin Kerstein, Algemeiner

Po pokusu o infiltraci, v němž se 20 Palestincům podařilo překonat hraniční plot mezi Izraelem a pásmem Gazy, oznámil ministr obrany Avigdor Lieberman, že ihned zastavuje veškeré, Izraelem poskytované, dodávky paliva pro tuto pobřežní enklávu.

„Dokud se násilí v pásmu Gazy úplně nezastaví, včetně vysílání zápalných balónů a pálení pneumatik před izraelskými městy, dodávky paliva a plynu do pásma Gazy nebudou obnoveny,“ napsal Liberman, podle Channel Two, v sobotu večer na Twitteru.

K infiltraci došlo v pátek na několika místech podél hraničního plotu, v rámci nepokojů 14 000 Palestinců probíhajícího „pochodu návratu“. Teroristům se podařilo umístit výbušniny, které udělaly do plotu díru, a následně přibližně 20 Palestinců vniklo na izraelské území.

IDF zahájila palbu a většina zůčastněných utekla zpět do Gazy. Nicméně, čtyři z nich směřovali k pozicím odstřelovačů IDF. Tři byli zabiti palbou IDF a poslednímu se podařilo překročit hranici.

Několik dalších pokusů o infiltraci bylo zřejmě zlikvidováno v sobotu. Mluvčí IDF uvedl, že řada podezřelých byla sledována a zatčena, když se pokoušela překročit plot na několika místech podél hranice.

Vůdce Hamasu Ismail Hanijeh slíbil, že násilí na hranicích bude pokračovat a řekl: „Běda vám, pokud pochod návratu zastavíte, než bude obléhání zrušeno. Nepochodujeme pro naftu ani dolary, ale je to naše přirozené právo.“

Yahya Sinwar, Hanijehův nadřízený, před několika měsíci výslovně prohlásil, že cílem pochodu je vraždit Izraelce a dobýt celý židovský stát s tím, že protestující „zruší hranice, vyrveme jejich srdce a budeme se modlit v Jeruzalémě.“

13.10.2018 06:37 Daniel Žingor548Zdroj: World Israel News

Klíčová slova