Praha Jeruzalém

Dnes – v úterý – napadlo izraelské letectvo palestinské teroristy v Gazě.

Od: Jack Gold, World Israel News

Letouny izraelských vzdušných sil (IAF) v úterý ráno napadly buňku palestinských teroristů, kteří ze severního pásma Gazy vypustili zápalné balóny směrem k Izraeli.

Tento útok nastal, když několik svazků balónů s podezřelými předměty, nebo výbušninami, přistálo na několika místech izraelského území kolem pásma Gazy.

„Když Izraelské děti vidí na obloze balónky, nepřinášejí jim radost, přinášejí strach. Teroristé v Gaze spojují výbušniny s balónky a vypouštějí je do Izraele,“ informovala IDF v úterý.

Napětí na izraelských hranicích s Gazou se v posledních dnech vystupňovalo, když palestinské násilné incidenty narostly na objemu i intenzitě.

Více než 30 Palestinců bylo v pondělí večer izraelskou palbou během masivního násilného pochodu po pláži poblíž izraelských hranic zraněno, řekl ministr zdravotnictví Gazy.

Vládnoucí hnutí teroristická skupina Hamas během posledních šesti měsíců inscenuje hraniční nepokoje a teroristické útoky namířené proti Izraeli.

Protesty v posledních týdnech zintenzivnily, neboť egyptské pokusy o zprostředkování příměří ustaly. V reakci na vystupňované násilí zastavil Izrael během víkendu dodávky pohonných hmot do elektrárny v Gaze dodávané Katarem.

Zatímco Izrael pracuje na zmírnění napětí na hranicích a potlačení humanitární krize v Gaze, jeho vedení varovalo, že kroky Hamasu vedou Gazu k otevřené válce.

16.10.2018 10:42 Daniel Žingor200Zdroj: World Israel News

Klíčová slova