Praha Jeruzalém

Napětí prudce vzrostlo – palestinští teroristé odpálili na Be’er Shevu raketu, ta přímo zasáhla a zničila dům. Při incidentu nejsou hlášeny žádné izraelské oběti.

Od: Aryeh Savir, World Israel News

Brzy ve středu ráno palestinští teroristé odpálili raketu směrem k jižnímu městu Be’er Shevy, ta přímo zasáhla a demolovala dům. Při incidentu nejsou hlášeny žádné izraelské oběti.

Dnes v 3:39 byli Izraelci, po vypálení rakety z pásma Gazy na město Be’er Sheva, která má populaci přes 200 000 obyvatel, vzbuzeni kvílením sirén a běželi se schovat do protiraketových krytů.

Jedna raketa Grad s dlouhým doletem přímo zasáhla dům ve městě. Jen pár okamžiků před jejím dopadem popadla přítomná matka své tři děti a utekla s nimi do opevněného pokoje sloužícího jako kryt. Tím zachránila život svůj i život svých dětí. Všichni čtyři byli v péči lékařů z důvodu úzkosti a stresu.

Několik lidí ve městě bylo ošetřeno kvůli šoku.

Israel Radio  hlásilo, že raketa nebyla zachycena obranným systémem Iron Dome, protože v této oblasti nebyly doposud rozmístěny žádné protiraketové baterie.

Další raketa odpálená z Gazy a dopadla u jednoho z největších měst v zemi do moře.

V reakci na noční raketové útoky vyslal Izrael stíhací letouny Izraelských vzdušných sil (IAF), které zaútočily na několik teroristických cílů v Gaze.

Palestinci hlásí tři zraněné.

Jedná se o první raketový útok z Gazy za poslední dva měsíce a první raketu, která zasáhla Be’era Shevu za více než čtyři roky.

Ministr obrany Avigdor Liberman nechal zavřít všechny tři přechody z Gazy do Izraele a zúžit rybolovná pásma kolem Gazy z šesti na tři námořní míle. V úterý řekl, že přišel čas, aby po týdnech eskalace násilí na hranicích, zasadil Hamasu „těžkou ránu“.

Vedoucí generálního štábu IDF generálmajor Gadi Eisenkot, který byl na pracovní návštěvě v USA, zkrátil svůj pobyt a je na cestě zpátky do Izraele.

Starosta Be’er Shevy Ruvik Danilovich nařídil na středu uzavření všech škol, zatímco v sousedních obcích byl průběh výuky v průběhu dne obnoven.

Napětí na izraelských hranicích s Gazou se v posledních dnech vystupňovalo a palestinské násilné incidenty narostly jak na objemu, tak i na intenzitě.

V rozhovoru pro IDF Radio volal ministr vnitřní bezpečnosti Gilad Erdan po jednoznačné izraelské reakci, která má znamenat „přesné a těžké dopady pro vedení Hamasu“.

Bezpečnostní kabinet je svolán na dnešek – později – má se tu rozhodnout o dalších krocích v souvislosti s eskalací v pásmu Gazy.

Zatímco Izrael pracuje na zmírnění napětí na hranicích a potlačení humanitární krize v Gaze, jeho vedení varovalo, že kroky Hamasu vedou Gazu k rozsáhlé a otevřené válce.

17.10.2018 09:45 Daniel Žingor164Zdroj: World Israel News

Klíčová slova