Praha Jeruzalém

Velká většina Izraelců upřednostňuje pokračující zásahy proti íránským silám, které pomáhají syrskému Assadovu režimu.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Nedávný průzkum ukázal, že většina Izraelců chce, aby vláda pokračovala ve své tvrdé linii proti íránským hrozbám, uvedl ve středu izraelský Hayom.

Více než tři čtvrtiny (77%) dotazovaných občanů souhlasí s tím, že Izrael musí dál pokračovat v útocích na íránské cíle v Sýrii.

Minulý měsíc Izrael připustil, že v Sýrii provedl více než 200 úderů a zaměřil se na sklady zbraní, raketové základny a vojenské pozice držené Revolučními gardami islámské republiky.

Menší většina (57%) souhlasí s tím, že předseda vlády Benjamin Netanjahu dělá dobrou práci ve vztahu k Íránu – to je významný pokles oproti květnovému průzkumu Ma’ariv, který ukázal, že 69% souhlasí s jeho politikou jak k Íránu, tak i k Sýrii.

Přímý úder na Írán

Významná většina respondentů – 56% – pak souhlasí, že by Izrael měl podniknout přímé vojenské akce proti Íránu, aby zmařil jeho jaderný program. To je v souladu s průzkumem Ma’ariv z května, který zjistil, že podobné procento respontentů tvrdí, že by bylo lepší bojovat proti Íránu dříve než později.

Podle nového průzkumu 38% Izraelců považuje Íránskou islámskou republiku za ohrožení státu a dává ji na první místo na seznamu svých nepřátel. Hamás je na druhém místě taky s 38%, následovaný hnutím Boycott, Divestment & Sanctions (11%) a Palestinskou samosprávou (7%).

Jeruzalémský institut strategických studií pověřil průzkumem Maagar Mochot – což je Interdisciplinární výzkumný a poradenský institut.

17.10.2018 12:15 Daniel Žingor135Zdroj: World Israel News

Klíčová slova