Praha Jeruzalém

Zvýšené úsilí Izraele dohodnout se s Hamasem je zakořeněno v pragmatické politice, která upřednostňuje dosažitelné příměří nad nedosažitelným mírem.

Autor: Daniel Krygier, World Israel News

Po mnoha kolech neúspěšných jednání o usmíření se zdá, že propast mezi Fatahem a Hamasem se zvětšuje a to navzdory mimořádnému úsilí Egypta o ukončení sporu mezi oběma politickými soupeři. Co to znamená pro Izrael a mezinárodní úsilí vyřešit zdánlivě nepřekonatelný arabsko-izraelský konflikt?

Izrael po několik let slíboval, že nebude nijak jednát s Hamasem. Zatímco tato islámská organizace otevřeně usiluje o zničení Izraele, od roku 2007 také kontroluje nestabilní pásmo Gazy. Tato tvrdá realita donutila Jeruzalém obětovat politickou čistotu ve prospěch pragmatismu.

Po nedávných pohraničních bojích mezi Gazou a Izraelem Egypt usnadnil vznik příměří mezi Hamasem a Jeruzalémem. Islámským vládcům v Gaze byl údajně, v rámci úsilí snížit napětí na hranicích Gazy a Izraele, nabídnut přístav na Kypru a přístup na letiště nedaleko Eilatu.

Zvýšené vztahy mezi Jeruzalémem a Hamasem jsou kritizovány jak v Izraeli, tak i v zahraničí. Kritici tvrdí, že jednání Izraele s vládci Gazy oslabuje Abbásovu vládu Fatah v Ramalláhu a podkopává vyhlídky na mír. Abbás se hlasitě stavěl proti příměří Hamasu a Izraele, protože se obává, že definitivně dokončí rozdělení mezi Ramaláhem a Gazou.

Nicméně slabost vládců Fatahu v Rammaláhu je založena především na zvýšující se nepopularitě jeho vůdce Mahmúda Abbáse a jeho strany. Většina arabského obyvatelstva v Judeji a Samaří vidí Fatah, pokud jde o řízení veřejných záležitostí, jako zkorumpovanou a neschopnou stranu.

Mezinárodní komunita, vedená Evropskou unií, pokračuje v prosazování arabsko-izraelského mírového procesu. Nicméně tvrdá realita však vypráví jiný příběh. Dvacet pět let po podepsání dohod z Osla, ztratil Fatah v očích arabské veřejnosti hodně ze své legitimity. Důsledky jsou jasné: Ačkoli by Abbás chtěl, nemá dostatečnou autoritu podepsat smysluplnou mírovou dohodu s Izraelem.

Ani Abbásova koordinace bezpečnostních opatření s izraelskými silami nezlepšila upadání jeho popularity doma. Bez izraelské a mezinárodní podpory by Abbasův Fatah pravděpodobně ztratil kontrolu nad Ramaláhem vůči Hamasu stejně jako v Gaze.

Trumpova administrativa údajně tvrdě pracuje na arabsko-izraelském mírovém plánu. Vyhlídky na mír jsou však v tomto okamžiku chabé. Fatah je slabý a zapletený do vnitřního boje o to, kdo nakonec nahradí stárnoucí Mahmúda Abbáse. Zatímco, také oslabený, Hamas má moc stále v rukou, ale z ideologických důvodů nemá zájem o mír s Izraelem.

V rámci úsilí o posílení kontroly nad Gazou se však zdá, že se Hamás zajímá o dlouhodobé příměří s Izraelem. Zatímco Jeruzalém a většina světa spolu s ním by chtěli ukončit tento konflikt, zdá se, že stabilní příměří s Hamasem je v tento okamžik nejlepším realistickým scénářem.

29.08.2018 14:07 Daniel Žingor293Zdroj: World Israel News

Klíčová slova