Praha Jeruzalém

Prof. Efraim Karsh

Shrnutí: Přesně dvě desetiletí poté, co vláda Goldy Meirové zjistila, že ochotný arabský mírový partner vyvolal zničující válku z roku 1973 na Yom Kippur, učinila další labouristická vláda mnohem horší katastrofu tím, že udělala z nerekonstruované teroristické organizace, která se zavázala ke zničení Izraele, ochotného mírového partnera. Namísto ukončení palestinsko-izraelského konfliktu vytvořil „mírový proces z Osla“ mezi Izraelem a Organizací pro osvobození Palestiny (OOP) nevykořenitelný terorismus na izraelském prahu, který zavraždil asi 1600 Izraelců, déšť tisíce raket vypálených na obyvatele v obytných zónách a neúnavnou snahu delegitimizovat právo židovského státu na svou vlastní existenci.

Tato hrubá chyba je o to horší, že ani předseda vlády Yitzhak Rabin, ani ministr zahraničí Shimon Peres nepředpokládali vznik nezávislého palestinského státu na Západním břehu Jordánu ani v pásmu Gazy. Peres se hlásil k staré formulaci Jordánsko-palestinské konfederace, zatímco Rabin předpokládal „entitu bez státu, která bude nezávisle řídit životy Palestinců pod svou kontrolou “ (jak řekl v Knessetu měsíc před svým zavražděním) v užších hranicích než v linii před červnem 1967 a s Jeruzalémem vyloučeným z jeho území.

Rabin nejenže neviděl nic ze záměrů z Osla nebo idealismu, který mu bývá posmrtně přisuzován, ale raději by se dohodě z Osla úplně vyhnul s tím, že by upřednostnil nějakou formu izraelsko-syrské dohody, bez řešení Západního břehu a pásma Gazy. Rabin zjistil, že se sklouzává po kluzkém svahu do procesu, který on sám považoval za „národní katastrofu“, který zprostředkoval kolega, kterému hluboce nedůvěřoval a neoddělitelně ho připoutal k partnerovi, který mu nepokrytě vyhrožoval. Opakovaně lamentoval nad tím, že kdyby znal skutečné Arafatovy záměry, nikdy by dohodu z Osla nepodepsal – nepodařilo se mu udělat, co bylo nezbytné, aby ten skluz do propasti zastavil.

15.09.2018 20:26 Daniel Žingor419Zdroj: BESA CENTER

Klíčová slova